0

Google Analytics Kurulumu ve Önemli Ayarlar

Share

Google Analytics kurulumu ile ilgili detaylar, neler yapabileceğiniz, Hedef nasıl eklenir gibi konuları yazı içeriğinde bulabilirsiniz.

 

Google Analytics Kurlumu Nasıl Yapılır

Google Analytics kullanmak için öncelikle bir Gmail hesabına ihtiyacınız var. Bu linke tıkladığınızda gmail hesabınız varsa Analytics hesabı oluşturma ekranına yönlendirilirsiniz. Bir Gmail hesabınız yoksa öncelikle mail adresinizi edinmeniz gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra Google Analytics için kayıt oluyorsunuz.

 

Kayıt işlemi bitince Hesap Kurulumu işlemi başlıyor. Hesaba bir isim verip kurulum işlemine devam edin.

Hesap oluşturma işlemi bitince hesabın altında mülk oluşturma aşamasına geçin

İşletmeniz hakkında ki bilgileri de ekledikten sonra bir sözleşme çıkıyor karşınıza sözleşmeyi kabul edince kurulum işlemi tamamlanıyor

Buraya kadar olan kısım bizim kolaylıkla yapabildiğimiz işlemlerdi. Bundan sonra burada oluşturduğunuz hesabın sitedeki hareketleri takip edebilmesi için Google Analytics kodunuzun sitenize eklenme işlemi var. Hazır yapılı bir site kullanıyorsanız panellerde bu kodu ekleyebileceğiniz bir alan vardır, yerini bilmiyorsanız biraz dikkatlice panelde gezerseniz bulabilirsiniz. Panelinizde bu kodu ekleyecek bir yer yoksa kodu sitenizde izlemek istediğiniz sayfada </head> tagının hemen üstüne ekleyebilirsiniz. Bu şekilde Google Analytics’e ilk girişi yapmış olursunuz.

 

Google Analytics ile Neler Yapabilirsiniz

Kodu sitenize ekledikten sonra Google Analytics’den sitenizi ziyaret eden kişiler hakkında çeşitli raporlara ulaşabilirsiniz. Google Analytics’in ana ekranının solunda bulunan menüleri kullanarak sitenizi kullanan kişilerin, cinsiyet, yaş, ilgi alanları, bulundukları ülke, şehir, hangi dili kullandıkları, hangi cihazla sitenizi ziyaret ettikleri (Telefon, Tablet, Bilgisayar gibi)  hatta sitenizin görüntülendiği ekranın boyutuna kadar bir çok bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

Google Analytics ile Detaylı Raporlama

Üstte bulunan bilgilerin yanı sıra, sitenizin ziyaretçi kitlesi size hangi kanalları kullanarak ulaşmışlar, sitenizde ne kadar durmuşlar hangi sayfanıza ilk giriş yapmışlar, sitenizden çıkışı hangi sayfalardan yapmışlar, sitenizde ne kadar süre durulmuş gibi bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Sitenizi arama motoru kullanarak gelmişse bir kullanıcı, sizi hangi kelimeleri kullanarak buldu (Anahtar kelimeler) gibi detaylara da ulaşmanız mümkün ve Google reklamlarını kullanıyorsanız bunlar ile ilgili detaylı raporları buradan da kontrol edebilirsiniz.

Google Alaytics ile Site Yapısını İnceleyebilirsiniz

Ayrıca Google Analytics ile sitenizi bir hız testine sokabilirsiniz, Google Analytics testin sonucunda varsa size siteniz ile ilgili sorunları ve bu sorunları nasıl çözebileceğinizi gösteren bir rapor sunacaktır. Google sayfa içi Analytics çalıştırarak sitenizde ki en çok etkileşim alan alanları canlı olarak izleyebilirsiniz. Tabi bunların yanı sıra gerçek zamanlı olarak sitenizde bulunan ziyaretçileri görme şansınız var

 

Google Analytics ile Hedefleme Nasıl Yapılır

Google Analytics kullanarak sitenizde sizin için önemli olan etkinlikleri de izlemeniz mümkün. Bunun için Google Analytics sayfasının üst kısımında bulunan “Yönetici” sekmesine tıklayarak aşağıdaki menüden “Hedefler” yazan menüyü seçin. Açılan sayfada “Yeni Hedef” yazan butona tıklayın aşağıda bulunan resimdeki ekran la karşılaşacaksınız, burada hazır şablonlardan sitenizde takip etmek istediğiniz hedefi seçebilirsiniz.

Google Analytics

 

Sonraki sayfada, hedefi Google Analaytics içinde takip ederken görmek istediğiniz ismi belirleyin ve alt kısımdan bu izlemenin ne tür bir izleme olduğunu belirleyin. Sizin için özel bir sayfayı izlemek için sayfa urlsini sonraki ekranda yazıp dilerseniz izlediğiniz sayfa ziyaretleri için bir değer atayabilirsiniz. Hedef türünü sayfada geçirilen süre olarak da ayarlamak mümkün veya sitenizi ziyaret eden kişilerden birden fazla sayfa ziyaret edenlerini de izleyebilirsiniz. Son olarak da sitenizde bir etkinliği izleyebilirsiniz, bunun için daha önceden bir etkinlik ayarlamış olmanız gerekmekte. Hedeflemenizi ayarladıktan sonra alt kısımda bulunan “Bu Hedefi Doğrula” seçeneği ile yapılandırmanızın çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.